Neem met ons op
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op!
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op!
“Tien jaar geleden zijn we hiermee begonnen met het idee dat we een product voor de toekomst moesten hebben. We wilden inspelen op de grote vraag naar woningen en steeds minder beschikbare vakmensen. Het moesten kwaliteitswoningen zijn, met een goede look & feel en aantrekkelijk geprijsd. We waren onze tijd vooruit, vooral omdat het ging om woningen met nul-op-de-meter. In het begin waren er genoeg kopers die dat helemaal niet zo belangrijk vonden, hun geld liever uitgaven aan een mooie keuken. Dat is snel veranderd, energiezuinig is nu de norm.
We waren zelf heel enthousiast over het concept. Dat zijn we nog steeds, al hadden we gedacht dat het eenvoudiger zou zijn. Er is continuïteit nodig en nieuwbouwprojecten lopen nogal eens vertraging op, bijvoorbeeld door bezwaarprocedures. Daarnaast hebben gemeenten elk hun beeldkwaliteitsplan met daaruit voortvloeiende aanvullende eisen, bijvoorbeeld voor goothoogtes of eisen aan duurzaamheid. Soms is het MorgenWonen-concept door onbenulligheden niet toepasbaar. Dit willen we voor de toekomst echt veranderen.
MorgenWonen heeft in die tien jaar grote stappen gemaakt: de basiswoning is nog aantrekkelijker in prijs geworden en nul-op-de-meter de norm. Bovendien is er meer variatie in woningtypen. Er is enthousiasme in de markt over het product, ook bij beleggers. In feite moet je als VolkerWessels-werkmaatschappij een goede reden hebben om traditioneel te gaan bouwen. Daarom is in onze strategie nu bepaald dat MorgenWonen de eerste keuze is en soms gebruiken wij naar onze werkmaatschappijen een beetje ‘dwang’.
Er is een groeiende vraag naar appartementen. Daarom werken we aan verdere uitbreiding van het MorgenWonen-assortiment met appartementengebouwen van maximaal zes lagen. Er wordt gewerkt aan de ontwerpen, we gaan de eerste bouwen in Linne (Limburg) in het eerste kwartaal van 2025. Het is mooi dat we straks een voorbeeldproject hebben, dat overtuigt meer dan wat dan ook. Dat geldt overigens voor alle MorgenWonen-projecten. We komen best nog weerstand tegen. Stedenbouwkundigen of welstand zijn soms bang dat met industriële bouw een soort eenheidsworst ontstaat. We moeten laten zien dat binnen de bandbreedte van MorgenWonen veel variatie mogelijk is. Bovendien bouwen we nooit meer hele wijken met honderden woningen. Dat is niet meer van deze tijd. Doordat daarnaast de samenstelling van huishoudens sterk is veranderd, houd je altijd variatie.
De bouw van MorgenWonen-appartementen zal nog best een leerproces zijn. We hebben volumes nodig om het proces te verfijnen. Dat moet lukken in deze grote markt. Wat onze ambitie is voor de komende jaren? Nou, we bouwen nu 400 woningen per jaar, daarin willen en kunnen we nog flink opschalen. Dus daar zetten we vooral op in, op naar de 2000 stuks per jaar!”