Neem met ons op
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op!
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op!
Hoe is 4D Architecten betrokken geraakt bij MorgenWonen?
Het contact met VolkerWessels was er al voordat ik in 1999 4D Architecten startte. In 2001 vroegen de broers Wesssels ons om de zogenaamde WesCon-woning nieuw leven in te blazen. Dat resulteerde in het Plus-woningconcept. In 2013 werden we gevraagd mee te denken in de doorontwikkeling hiervan naar MorgenWonen. Ik herinner me dat bij de primeur in 2014, in Holten, Dik Wessels vol overtuiging zei: ‘Zó gaan we ‘em bouwen, we veranderen er niks meer aan!’ Dat is toch anders gelopen.”
Er valt nu zeker veel meer te kiezen. Hoe is het verder gegaan?
“Ik begreep de opmerking van Dik Wessels wel: hij wilde MorgenWonen controleerbaar houden en eerst het proces perfect op orde krijgen. Dat is gelukt. Wij zijn sindsdien betrokken bij alle MorgenWonen-projecten en konden verschillende architectonische stromingen introduceren: dorps, klassiek, modern en industrieel. Zo valt er meer te kiezen in woningtypen en -stijlen. Met name Elisa Krul, een van onze architecten, is al jaren bezig met het MorgenWonenconcept. Zij maakt de ontwerpen voor de meeste locaties, onderhoudt de interne en externe contacten in de uitwerking en is de ‘hoeder van het concept’.
Het blijft natuurlijk een concept voor industrieel bouwen en een architect bedenkt graag mooie en creatieve ontwerpen. Hoeveel vrijheid hebben jullie daarin eigenlijk?
“In het begin was die vrijheid inderdaad klein, dat was best een strijd. We hebben gaandeweg steeds meer de rol van aanjager van vernieuwing en variatie gepakt, want we werden vaak wat beperkt door de plannen. Zo hebben we, samen met het team van MorgenWonen, de dwarskap en de individuele uitbouw geïntroduceerd, net als opties voor onder meer dakkapellen, dubbele tuindeuren en Franse balkons. Daarnaast hebben we tegenwoordig veel vrijheid in het metselwerk, daarin zijn veel mogelijkheden: plasticiteit, reliëf en terugliggend metselwerk, om er een paar te noemen. Met al de verschillende stijlen kunnen wij echt architectuur bedrijven, dat is heel mooi.”
‘We merken dat we steeds makkelijker toch kunnen verrassen met de ontwerpen, dat we de woningen mooier kunnen maken. We zien de beperking als een uitdaging!’
Geldt dat ook voor huurwoningen?
“Voor de bouw van huurwoningen is er de Woonstandaard, waarin verschillende product-markt combinaties (PMC’s) worden onderscheiden. Hierbij gaat het doorgaans om grondgebonden en gestapelde woningen in verschillende vormen: lineair, galerij, portiek, corridor. De plattegrond ligt vast, maar met de hoofdvorm van de gebouwen en de gevelindeling kunnen we wel spelen. Veel architecten willen dit niet vanwege de beperkingen in vrijheid van het ontwerp, dat klopt. Wij zijn inmiddels zo’n 25 jaar betrokken bij conceptuele bouw en weten als geen ander hoe we ermee moeten omgaan. We merken dat we steeds makkelijker toch kunnen verrassen met de ontwerpen, dat we de woningen mooier kunnen maken. We zien de beperking als een uitdaging!”
Heb je nooit het gevoel dat je concessies moet doen aan je ontwerp?
“Sommige zaken zijn (nog) niet mogelijk. Maar we proberen er altijd uit te komen met bijvoorbeeld een welstandcommissie of stedenbouwkundige. Het hangt er ook vanaf met welke insteek zij aan tafel zitten. Door aan te geven wat er wél mogelijk is en niet de focus op beperkingen te leggen, kunnen we samen omdenken. Dat maakt een groot verschil. Uiteindelijk lukt het altijd om een beeldkwaliteitsplan te vertalen naar het concept van MorgenWonen. Soms mogen we aan de slag met een ‘maagdelijk’ stuk grond, waarvan we ook de stedenbouwkundige kant voor onze rekening nemen. Dan kunnen we een project natuurlijk meer naar onze hand zetten. ”
Hoe zie je de toekomst van MorgenWonen?
“Wat ik mooi vind, is dat het concept niet stilstaat en er steeds ruimte is voor doorontwikkeling. Dat moet ook om de opgebouwde voorsprong ten opzichte van de concurrentie te behouden. Duurzaam en circulair bouwen is heel belangrijk en daar zijn we met MorgenWonen ver in: een woning kan in een dag in elkaar worden gezet, maar ook weer uit elkaar worden gehaald. Met het concept gaan we verder dan de regelgeving van ons vraagt: de vergunningseis voor nieuwbouw is Bijna Energie Neutraal Gebouwen (BENG), wij doen meer. Door de goede relatie met MorgenWonen kunnen we meedenken in nieuwe ontwikkelingen. Waar is behoefte aan in de markt? Met dergelijke input en de kennis die wij de afgelopen jaren hebben vergaard, kunnen we samen nieuwe dingen bedenken. Eerlijk gezegd heb ik nog wel honderd ideeën! Maar ik besef dat ik soms te snel en te veel wil, dus we doen het stap voor stap.”